M. L. Stedman: Luč sredi morja

Posted: 15/08/2014 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , ,

Da bi pozabil na grozote vojne, Tom Sherbourne sprejme službo svetilničarja in odide na Janus Rock, ki je več kot pol dneva vožnje oddaljen od avstralske obale. Prepričan, da mu ljubezen nikoli ne bo naklonjena, je presenečen, ko se lepa, mlada, drzna in ljubeča Isabel do ušes zaljubi vanj. Tako jo čez čas na ta osamljeni otok pripelje kot svojo ženo.

Božje darilo

luč sredi morja2Tom v svojem delu neizmerno uživa, z ženo sta srečna, in zdi se, da je naposled našel svoj dušni mir. Bolj kot karkoli drugega v življenju pa si Isabel želi postati mati. Po nekaj letih življenja na pozabljenem kraju, ko Isabel vmes dvakrat splavi in naposled v tretje rodi mrtvega otročka, z zlomljenim srcem sedi ob grobu svojega mrtvorojenega otroka in zasliši otroški jok v vetru. Na otok je prineslo čoln z mrtvim moškim in kričečim dojenčkom.

Tom, ki zelo vestno opravlja svoje delo in ima stroga moralna načela, hoče dogodek takoj prijaviti oblastem. A Isabel ga prepričuje, da je otrok božje darilo in navkljub Tomovemu nestrinjanju deklico obdržita in jo poimenujeta Lucy. Njuna odločitev pa ima usodne posledice, ki bodo vplivale ne le na njuni življenji in njun zakon, pač pa tudi na življenja drugih ljudi. Na način, na katerega nikoli nista niti pomislila.

Pretresljivo

Ganljiva zgodba pripoveduje o zlomljenih srcih, o odločitvah, ki jih ne moremo preklicati in o tem, kdaj je prepozno za obžalovanje in razmišljanje o tem, kaj bi bilo, če bi … Pa tudi o tem, kako lahko ena sama odločitev sproži metuljev efekt v življenju številnih ljudi.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s