Goce Smilevski: Sestra Sigmunda Freuda

Posted: 18/08/2014 by ninakorosec1 in KULT-knjige
Oznake: ,

Ni ti nujno poznati velikega psihoanalitika Freuda, da bi te zanimala zgodba njegove sestre. Sama do sedaj nisem poznala Klimta, pa sem med branjem romana, poleg Freudove sestre, spoznala še Klaro, sestro pravkar omenjenega avstrijskega slikarja Gustava Klimta; Ottlo, sestro Franza Kafke in še več drugorazrednih (poleg prvorazrednih) osebnosti, o katerih se ponavadi ne pišejo knjige.

Makedonski pisatelj Smilevski, ki je svetu postal znan z romanom Pogovor s Spinozo (2002), tudi tokrat ne odstopa od svojega prvo zastavljenega cilja- z naslovom, ki bode v oči, pritegniti čim več bralcev in kritikov po širnem svetu.

sestra.sigmunda.freuda.ai.17849.260.380.1.A izbire naslova mu niti ne moremo očitati, roman namreč dejansko poda vtis, da Adolfine Freud nikdar ni bila samostojna, celovita osebnost, temveč je pač živela življenje sestre velikega psihoanalitika. Kot senca slavne osebnosti. Kot so ji privzgajali starši že od malih nog, še posebej do Dolfi sovražno nastrojena mati s stalnim refrenom: ˝Bilo bi bolje, če te ne bi rodila.˝ Adolfine z bolehnim otroštvom, nesrečno mladostjo, bednim življenjem in krutim koncem. Dekletce, ki je občudovalo starejšega brata Sigija, ko se je pripravljal na študij medicine. Mladenka, ki je sorodno dušo našla v melanholičnem Rainerju, katerega značaj močno spominja na značaj trpečega mladega Wertherja iz Goethejevega romantičnega romana. Hči in sestra, ki se edina v družini ni poročila, kar je bila pred sto leti sramota. Ženska, ki ob izgubi zadnje trohice upanja dolga leta preživi v norišnici in nam iz lastnih izkušenj nazorno predstavi povsem drugačen Dunaj, kot smo ga vajeni iz dosedanjih predstav. Bedni, prav nič privlačen Dunaj na prelomu iz 19. v 20. stoletje, kjer se delavci zaman borijo za svoje pravice, ki je zasmehoval feministke in neporočenim bodočim materam dajal na izbiro ali splav ali samomor.

Freudovi so bili judovskega porekla, čeprav sami sebe niso nikdar pojmovali kot Jude, smatrali so za nemško govoreče Avstrijce in nikdar niso živeli po judovskih običajih, jedli naj bi svinjino, ne molili… A to jim ni pomagalo, ko je Nemčija leta 1938 anektirala Avstrijo in začela domnevne sovražnike oblasti množično likvidirati.

Prvo poglavje osvetljuje krivdo Sigmunda Freuda za smrt svojih štirih sester v koncentracijskem taborišču, ko jim ni priskrbel vize za odhod iz Avstrije v London. Veliki Freud s sabo namreč ni pozabil vzeti ne psa, ne gospodinjskega osebja, ni se mu pa zdelo potrebno na seznam uvrstiti svojih sester, ki so bile (kot lahko sklepamo iz romana) najprej odvedene v delovno taborišče Terezin in od tam deportirane v Treblinko, ki je slovela po takojšnjih, brezpogojnih usmrtitvah deportirancev v plinskih celicah.

Adolfine Freud (vir)

Adolfine Freud (vir)

Druga poglavja so zapisana nekako retroperspektivno. Adolfine ob bližajočem srečanju s smrtjo pripoveduje celotno zgodbo svojega življenja, od otroštva pa do svoje smrti. Smilevski je spisal mojstrski roman (v svetu temu primerno nagrajen) in vendar nas z marsičim zavaja. S pretirano dramatičnostjo, na primer; Adolfine je v resnici umrla zaradi notranje krvavitve in ne v plinski celici.

Nadalje je posebnost dela drugačen vidik trpljenja Judov med nacizmom. Tokrat je v ospredju zorni kot starke. V nasprotju z dosedanjimi zgodbami najstnice Ane Frank, dečka v črtasti pižami in podobnimi, je tokrat pisatelj popisal bolečino starke, ki se ji po vsej doživeti bedi v življenju bliža še bolj beden konec.

Izrecno ne priporočam v lahkotno poletno branje. A čeprav branje ni prijetna izkušnja, knjiga pusti dober vtis.

Ocena: 8/10

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s