Cheryl Strayed: Divja

Posted: 22/08/2014 by lalavrencic in KULT-knjige
Oznake: , ,

V zadnjem času zelo popularna in odmevna knjiga Divja se je znašla tudi na mojem bralnem seznamu. Kar lahko najprej rečem o knjigi je, da je nadvse primerno poletno-počitniško čtivo. Drugo pa, da se jo v bistvu res splača prebrati. Ta memoir je ameriška uspešnica iz leta 2012 in je delo ameriške avtorice Cheryl Strayed.

divjaDivja je avtoričina osebna in resnična zgodba iz poletja 1995, ko se je odločila podati na Pacifiško gorsko pešpot. Pešpot, dolga 4,286 km, sega od mehiške meje pa vse tja do kanadske. Tisto celotno poletje je avtorica preživela v divjini, po več dni skupaj ni srečala človeške žive duše, zgolj kako večjo ali manjšo zverinico. Na pešpot se je podala, da bi se zopet našla, bila je kot sama reče ”ženska s praznino v srcu”. Do tja jo je pripeljal tragični dogodek, ko ji je pri 22-ih letih umrla mama in se ji je življenje milo rečeno sesulo. Ostane žalostna in obupana nad dejstvom, da njene mame ni več in razočarana nad sabo, da ji po mamini smrti ni uspelo obdržati družine skupaj. Razne kratkoročne pozabe je dosegla z jemanjem drog in raznimi bežnimi avanturami, ki so jo pripeljale še do ločitve.

Štiri leta kasneje, ko se mudi po nakupih, ji v oči pade vodnik po Pacifiški gorski pešpoti, odloči se ga kupiti, kar tako. Čez šest mesecev začne pohod neizkušena, nevedna in delno pripravljena. Tam jo čaka osvoboditev in ponovno najdba same sebe. V divjini so najbrž problemi manjši oziroma vsaj poudarek je nekje drugje…

Zelo inspirativna zgodba je lepo spisana, iskreno, na trenutke humorno in zelo osebno. Skozi celotno knjigo imaš občutek, da se z avtorico skupaj prebijaš po Pacifiški gorski pešpoti, namreč kot piše na naslovnici – veliko potovanje, ki se ni izplačalo le avtorici, temveč se bo tudi njenim bralcem.

Mimogrede, proti koncu leta pa si lahko ogledaš še istoimenski film z Reese Witherspoon v glavni vlogi: Wild.

Priporočam! 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s