Under the skin (2013)

Posted: 29/08/2014 by saooq in KULT-film
Oznake: , ,

under-the-skinUnder the skin je film, ki je razburil filmsko občinstvo. Na eni strani hvalospevi inovativnosti in eksperimentiranju, na drugi ga vidijo kot višek pretencioznosti in kvazi intelektualnega dolgčasa. Nekaj je jasno: film predstavlja izziv in je sam po sebi neobičajno doživetje. Nenavadno zato, ker opazujemo svet skozi oči nezemljana, pardon nezemljanke, ki jo igra Scarlet Johansson. Svet, ki ga raziskuje, je surov in temačen. Seveda tu ne gre za temačnost franšize Batman, ampak naturalistična pokrajina Škotske sama proizvaja občutke osamljenosti in zapuščenosti, ki jih podkrepi še skrbno izbrana glasba. Izbira glavne igralke je lahko simbolična. Scarlett Johansson, ki v svetovni javnosti kot filmska igralka uživa precej pozornosti, zdaj nastopa kot »alien«. Lahko prvič vidimo nekoga, ki ga gledamo že najmanj desetletje ?

Scarlett se vozi naokoli s kombijem in pobira neznane moške. Nekatere povabi in odpelje v metafizično črnino, njen brlog, kjer z njimi obračuna kot sirena z naivnimi mornarji. Od njih ostane le trgovinski vrečki podobna snov. Pod njihovo kožo ni ničesar oprijemljivega. Zato umrejo. Realnost je kruta. Scarlett je poželjivo privlačna, ampak za naključne meščane smrtonosno usodna. Vrtnice so lepe, ampak zbodejo do krvi. Torta je sladka, ampak ko ješ, izbruhaš. Nič ni tako kot se zdi in fant z izmaličenim obrazom, ki ga Scarlett pobere s kombijem, je edini, ki preživi njeno »obravnavo«. Ta dogodek začne psihološki obrat pod kožo glavne igralke. Počasi zleze iz kože plenilca v vlogo žrtve. Ljudem, ki jo obkrožajo (večinoma samski moški) nastavlja najbolj čisto ogledalo, saj je neobremenjena s človeškimi pričakovanji in željami. Kaj pomeni lastiti si nekoga in kaj pomeni biti last nekoga ? Kaj pomeni biti svoboden in kaj je to osamljenost?

Tragični konec filma z razkritjem o tem kaj se nahaja pod njeno kožo, prinese tudi spoznanje o strahu, ki prežema celotno človeško psiho. To je strah pred neznanim; da je pod našo kožo neznano bitje, ki čuti, živi svoje življenje, ampak za vedno ostaja zavito v črnino.

Under the skin je film, ob katerem v resnici ne uživaš, ko ga gledaš, ampak vseeno ukrade vso tvojo pozornost. Za trenutek ti da možnost, da izstopiš iz svoje kletke želj, vzorcev in pričakovanj, ter začutiš svet kot tabula rasa. Kot bitje ki je prišlo tukaj le na obisk in se bo vrnilo z izkušnjo. Film na svojstven in kakor se le da objektivno kritičen način sporoča kakšna je ta človeška izkušnja.

Odgovor na zgornje vprašanje se glasi: Da, lahko jo (Scarlett) vidimo prvič, ampak samo če premagamo strah in (spre)gledamo pod kožo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s