Coworking: prihodnost dela?

Posted: 01/09/2014 by Ej!KArtica in Jaz podjetnik
Oznake: , , ,

Coworking ali so-delo je vedno bolj popularen način dela, ki se ga posložujejo predvsem mladi na začetku karierne poti. V zadnjem desetletju se je ta sodobni način sodelovanja razširil predvsem v Severni Ameriki in Evropi, v Sloveniji pa počasi sledimo tem trendom, saj se lahko pohvalimo že z nekaj primeri tovrstnih prostorov, ki ponujajo delovno rešitev in oporo posameznikom in skupinam najrazličnejših poklicnih ozadij.

Kaj pa coworking sploh pomeni? Kje se je vse skupaj začelo? In zakaj je v tako kratkem času coworking postal tako zelo popularen?

Začetki

Zgodovina je pravzaprav zelo kratka, saj se je prvi coworking prostor odprl šele pred slabim desetletjem. Ta je ponujal delovni prostor tistim, ki za opravljanje svojega dela ne rabijo biti prisotni v tipični pisarni (so prej delali od doma, iz knjižnica ali pa kavarne), vendar ne želijo delati sami, temveč v sklopu neke skupnosti. Tako se je ideja o coworkingu začela v San Franciscu in se hitro ter intenzivno razširila po svetu.

Več o zgodovini coworkinga pa najdeš tukaj.

Popularno

Raziskava, ki jo je opravil spletni magazin DeskMag, je pokazala, da se je v zadnjih 10 letih odprlo že več kakor 2000 coworking prostorov. Prostori ponujajo stalno ali začasno delovno mesto po sprejemljivi ceni, zadeva je pa postala popularna ravno zaradi socialnih učinkov. Coworking posameznikom, poleg prostora za delo, ponuja skupnost za povezovanje, mreženje in pomoč. Tako uporabniki izmenjujejo mnenja in znanje, si širijo poslovne priložnosti ter si pomagajo pri delu. Coworking prostore uporabljajo različni strokovnjaki, tako da se lahko njihovo znanje dopolnjuje in nadgrajuje iz različnih smeri in na različne načine, pogosti rezultat pa je skupni projekt. V teh prostorih velikokrat domujejo tudi start-upi, mlada podjetja v zagonu, ki šele iščejo rešitve za obstoj in preboj na trg.

Coworking odgovarja predvsem samozaposlenim in tistim, ki zaradi fleksibilne narave svojega dela niso vezani na točno določen čas in prostor (novinarji, programerji, grafični oblikovalci itd.). Kot izpostavi Coworking Slovenia:

Gospodarska kriza namreč zahteva večjo fleksibilnost vseh členov gospodarstva. Podjetja težijo k zmanjšanju števila zaposlenih in se raje odločajo zgolj za občasne pogodbene najeme profesionalcev s specializiranimi znanji. Hkrati vse več profesionalcev v intelektualnih poklicih išče in ceni večjo samostojnost ter vrednote deljenja in medsebojnega sodelovanja, ki jih spodbuja splet.

Predvideva se, da bo razvoj tehnologije določenim poklicem prinesel vedno večjo fleksibilnost delovnega ritma, vendar po drugi strani tudi manj stabilne oblike zaposlovanjam in ravno zato so coworking prostori tudi vedno bolj popularni. Kot pravi eden izmed coworking sloganov: Why work alone when you could work together?

Za več o coworkingu pa obišči:

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s