Khaled Hosseini: In v gorah odzvanja

Posted: 22/09/2014 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , ,

Nekdanji zdravnik, ki je pretresel literarni svet s svojo prvo stvaritvijo, Tek za zmajem in kmalu zatem še z drugo, Tisoč veličastnih sonc, se je spet prikazal z izjemnim delom. O obeh prvih knjigah smo pisali tudi mi. Tokrat pa je njegova pripoved ravno tako vezana na Afganistan, a ta niti približno ni edina geografska lokacija. Khaled Hosseini se je tokrat lotil bolj zapletenega načina pripovedovanja.

 Zgodba

in-v-gorah-odzvanja.1379009083.jpg.o.600pxNaj vama bo, torej. Želita si zgodbe in povedal vama jo bom …

S temi besedami se začne tretji roman. Hosseini je nedvomno eden tistih piscev, ki ne izdaja novih knjig vsako leto (ali celo večkrat letno!), pač pa piše dolgo, počasi in preudarno, kot naj bi zdravnik tudi delal. Tokrat spiše zgodbo, ki presega meje med državami, kulturami, jeziki in religijami. Tudi meje med zamerami, željami in mogočim ter nemogočim. Usode več generacij so stkane in prepletene v romanu, ki nagovarja vsakogar, saj so družine uganke, ki jih razrešujemo vse življenje – in sploh ni nujno, da smo pri tem uspešni.

Pripoved začne v Afganistanu leta 1952, ko oče pelje oba otroka na dolgo pot in jima večer poprej pove zgodbo o kmetu. Najljubšega sina mu je odpeljal džin, zloben velikan. Čez čas se izkaže, da je sin živ in zdrav in v velikanovem dvorcu živi srečno življenje, precej bolj srečno kot bi živel doma, kjer je vladala revščina. A zgodba ni naključno izbrana, saj se bosta naslednji dan morala Abdulah in Pari, bratec in sestrica, ki sta neizmerno navezana drug na drugega, ločiti. Prišla je namreč ponudba, da ljubko Pari posvoji bogata družina. Deklica ima komaj tri leta in ko ostane sama brez svojih ljudi za visokimi zidovi neznane hiše sredi Kabula, še ne ve, kaj jo čaka. Njen bratec pa si ničesar na tem svetu ne želi bolj kot tega, da bi bila spet združena.

Kolo življenja

A to bo seveda vse prej kot preprosto. In kako zelo zapleteno bo, si ne morete niti predstavljati. V poglavjih, ki sledijo, tako bralec pluje iz enega v drugi kraj, z ene celine na drugo, se premika med viharji in razburkanim morjem, mirnimi zalivi in presenetljivimi čermi, iz daljnega časa v današnje dni. Prepletenost zgodb je prav presenetljiva in na trenutke malce neverjetna. Pravzaprav se mi je sem ter tja zazdelo škoda, da je Hosseini določene ideje za zgodbe izbral za zbor zgodb, ko bi samostojno neizmerno dobro delovale. Namesto tega je dosegel, da pripoved sem ter tja malce zvodeni ali pa celo dobiš občutek, da določena zgodba pravzaprav ni tako relevantna. Vseeno pa je končno srečanje, ko se po dolgih desetletjih brat in sestra ponovno srečata, vredno dolge poti. Vsaj za bralca. Za Pari in Abdulaha? Presodite sami.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s