Osebno doživetje kakovostnega oblikovanja

Posted: 08/10/2014 by matejapa in FEEL SLOVENIA, GRAVItacija
Oznake: , ,

logo OHS slo+engPretekli konec tedna je svoja vrata obiskovalcem odprlo več kot 100 kakovostnih sodobnih objektov v okviru največjega arhitekturnega festivala pri nas – Odprte hiše Slovenije (OHS).

Od lesenih do energetsko varčnih objektov

Na ogled so bili objekti, ki javnosti načeloma niso dostopni, a so zanjo pomembni. Bodisi zaradi kulturne dediščine, ali pa predstavljajo pomembne objekte za delovanje družbe. Svoja vrata so odprli različni tipi objektov – od izobraževalnih, kulturnih, poslovnih, zasebnih do lesenih in energetsko varčnih. Tako si je bilo mogoče ogledati rezidenco nizozemskega veleposlanika, vrtec v Cerkvenjaku, zaodrje Cankarjevega doma, stari grad v Celju in še številne druge. OHS, ki letos praznuje 5. obletnico, vodi in organizira zasebni zavod Afront, zavod za prostorsko inovativnost.

Osrednji dogodek OHS predstavlja razstava o pomenu inkuzivnega oblikovanja v prostoru z naslovom IGNORANCA = TEMA = OVIRA. Ogledati si jo je mogoče do 17. oktobra 2014 v ljubljanski Galeriji Kresija.

Zakaj Odprte Hiše Slovenije?

Kot so zapisali organizatorji festivala je “prostor omejena dobrina in zato bi morali vsi z njim ravnati premišljeno in odgovorno”. Tako je poslanstvo projekta oziroma festivala prav možnost osebnega doživetja kakovostno oblikovane prostorske rešitve. OHS želijo “podirati ovire za načrtovanje in navdahniti ljudi ter institucije, da bi zahtevali bolj kakovostno oblikovanje”. OHS so tudi spletni portal, na katerem se predstavlja kakovostna slovenska sodobna arhitektura.

Mednarodna mreža Odprtih hiš

Odprte hiše Slovenije so del mednarodne mreže OpenHouseWorldWide, katere začetki segajo v leto 1992 v London, danes pa deluje že v 23 mestih po svetu. Med njimi najdemo tako ameriška in avstralska mesta, Jeruzalem, Helsinki, nam najbližji pa so festivali v Rimu in na Dunaju. Poslanstvo mreže je približati dobro arhitekturo širšim množicam, saj menijo, da lahko dobra arhitektura izboljša naše življenje. Prav tako si Odprte hiše prizadevajo za uveljavitev odličnosti v arhitekturni stroki in visoke standarde v praksi.

Odprte hiše Slovenije bodo svoja vrata zopet odprle prvi oktobrski konec tedna naslednje leto.

Komentarji so zaprti.