Mentorstvo malo drugače

Posted: 12/11/2014 by matejapa in Jaz podjetnik
Oznake: , ,

kolegiceNamen projekta Kolegice, ki deluje v okviru Zavoda Nefiks, je povezati mlade iskalke prve zaposlitve z njihovimi že uveljavljenimi kolegicami. Mentorstvo uspešnih žensk iz različnih poklicnih področij udeleženkam prinese vpogled v določen poklic, pridobivanje konkretnega in ustreznega znanja za zaposlitev na želenem področju.

 Najprej: postavljanje konkretnih ciljev

Mentorska shema pri projektu je nekoliko drugačna, tukaj ključno vlogo igrajo prav udeleženke projekta. Najprej se skupina vseh udeleženk dobiva na tedenskih sestankih, kjer razvijajo karierni načrt in določajo cilje, ki jih želijo doseči skupaj z mentorico. Udeleženke morajo razmisliti tudi o izbiri mentorice in jo povabiti k sodelovanju. Projekt namreč nima bazena mentoric, izmed katerih bi udeleženke lahko izbirale.

Šele nato sledijo individualna srečanja udeleženk z mentoricami. Na rednih mesečnih srečanjih imajo udeleženke možnost bolje spoznati svojo mentorico, njeno delo in z njeno pomočjo uresničiti karierne cilje, ki si jih je zastavila na začetku projekta.

Udeleženke na skupnih srečanjih tudi “načrtujejo dogodke, s katerimi želijo opozoriti na problematiko zaposlovanja mladih žensk, spodbuditi lastno zaposljivost ter zaposljivost drugih mladih žensk ter spodbuditi odgovorne organe k ukrepanju,” pravi Maja Đević, koordinatorka projekta v Ljubljani.

Poleg pridnosti in delavnosti tudi pogum

Mlade izobražene ženske se pri vstopu na trg dela srečujejo z mnogimi težavami, zato je namen projekta Kolegice, “mladim ženskam, iskalkam prve zaposlitve ali pa še študentkam, omogočiti zgodnji vstop v delovna okolja, in sicer preko mentorskega svetovanja in sodelovanja med uspešnimi zaposlenimi ženskami ter dekleti, ki vstopajo na trg dela”, pojasnjuje M. Đević.

23-letna Tina Mlakar je vedno verjela, “da se splača biti priden in delaven, zdaj pa verjame, da se splača biti tudi pogumen”. Pravi, da je ob podpori projekta stopila skozi vrata, na katera pred letom dni ne bi upala niti potrkati in pridobila veliko samozavesti. “Sploh si ne znam predstavljati, kaj bi lahko bilo na začetku kariere, zame bolj navdihujoče kot delo z žensko, ki verjame vame,” pove.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s