16. november – mednarodni dan strpnosti

Posted: 16/11/2014 by vesnagorenc in GRAVItacija
Oznake: ,

Danes je popolnoma vsakdanje, da so se tvoji sosedje preselili iz ene izmed držav bivše Jugoslavije, da v šolski klopi sediš z Romom, da v vrsti v trgovini čakaš za pripadnikom muslimanske vere, da je tvoj sodelavec temne polti ali da je voznica avtobusa ženska. Kako se ob tem počutiš? Ali jih sprejemaš kot enakovredne?

Vsi drugačni, vsi enakopravni

Danes se zaradi sodobnih življenjskih trendov vedno bolj srečujejo in mešajo ljudje, ki si po videzu, izvoru, verski pripadnosti, prepričanju ali drugače niso podobi. Danes tudi stremimo k temu, da vsak lahko izraža svojo identiteto in da se vsak lahko enakovredno uveljavi v družbi. Zato velja načelo, da si vsi zaslužimo enake možnosti in svoboščine ne glede na spol, socialno in kulturno poreklo, veroizpoved, pripadnosti in fizične zmožnosti!

Drugačnost in raznolikost je bogastvo, iz katerega se lahko učimo in rastemo. Strpnost je v današnji družbi ključnega pomena, zato je 16. november že nekaj let razglašen za mednarodni dan strpnosti.

Kako udejanjati strpnost?

Tolerance-handsPri strpnosti je osnovnega pomena, da druge sprejemamo, takšne kot so. Tako, kot si mi želimo, da smo sprejeti, tako si to želijo tudi vsi ostali. Naslednji koraki pa so še poslušati drugega, dopustiti drugo mnenje, zanimati se za drugega, odobravati drugačne navade, skrbeti za drugega… In končno, kar je še najpomembnejše, je: spreminjati sebe, razvijati svoj pogled, dopolnjevati lastne predstave, razbijati stereotipe.

Če ti strpnost včasih ne gre najbolje od rok, potem je najlažje, da se vprašaš, kako bi se ti počutil na mestu druge osebe. Ko se boš postavil v kožo drugega, boš uvidel drugačen svet. Navezovanje stikov, medsebojno učenje in izmenjava so najboljši recepti, kako premagati predsodke in graditi skupnost v sožitju.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s