Retrospektiva: Čarovnik iz Oza

Posted: 27/11/2014 by Ej!KArtica in KULT-film
Oznake: , , ,

Se še spomniš filma, ki je že generaciji naših babic približal pravljične nauke? Slovenska kinoteka je v sklopu 25. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe gostila pravo čarovnijo, saj smo po dolgem času ponovno imeli priložnost doživeti kultni film Čarovnika iz Oza na velikem platnu. Originalna upodobitev Victorja Flemminga iz leta 1939 je celo razprodala kinodvorano.

CAST OF THE WIZARD OF OZ IN PUBLICITY PHOTOGRAPHV občinstvu Slovenske kinoteke pa se je dogajalo pravo medgeneracijsko sodelovanje; napogostejši prizor so bili dedki in babice, ki so svojim vnukom želeli predstaviti preprosto zgodbo o Doroteji, ki živi na kmetiji v Texasu. Ker tam ni zadovoljna, pobegne od doma, nenadoma pa jo vrtinčast tornado odnese čez puščavo v sanjsko deželo Oz. Kljub temu, da se ji odpre popolnoma drugačen, čudovit svet, je njena edina želja, da se vrne domov. Zato se odpravi po rumeni tlakovani cesti, proti Smaragdnemu mestu, kjer živi veliki čarovnik, ki ji edini v tej deželi lahko pomaga. Na poti sreča še Strašilo, ki ga povabi zraven, saj nima možganov. Nato se jima pridružita še Pločevinko brez srca ter Lev brez poguma. Vsi štirje tako gredo k čarovniku po eno stvar, ki jo rabijo, da bodo srečni do konca svojih dni. A izkaže se, da sleparski čarovnik ni tako radodaren in jim obljubi, da jim bo to eno stvar dal, če mu prinesejo metlo zlobne čarovnice. Nalogo seveda opravijo, in izkaže se, da vse, kar so želeli postati, so že nosili v sebi – kar pa nam daje poetično lekcijo o naših brezglavih iskanjih, kako naše globoke želje iščemo kilometre in kilometre daleč od nas samih. Ker vedno pogrešamo nekaj, tekamo naokrog, čakamo, iščemo, hrepenimo; a na koncu vedno ugotovimo, kot tudi ta četverica, da imamo vse pred nosom in ne na drugi strani mavrice.

Kljub temu, da je od filma minilo že petinsedemdeset let, pa v svoji pripovedi še vedno ostaja aktualen. Vse naše želje so uresničene, če le razmišljamo v smeri srca, poguma in doma.

Toplo priporočamo ponovni ogled! Tudi iz domačega naslonjača te bo film potegnil v pravljični svet in sprožil tiste, že pozabljene nedolžne, otroške doživljaje :).

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s