Druga priložnost za tekstilne izdelke

Posted: 01/12/2014 by matejapa in EKO-trip, Jaz podjetnik
Oznake: , , ,

Projekt Tekstilnica skrbi za vzpostavitev sistema učinkovitega zbiranja in predelave tekstila, ozavešča o pomenu ponovne uporabe in predelave tekstilnih izdelkov pred odlaganjem na smetišča. Prav tako spodbuja razvoj zaposlitvenih priložnosti in ustvarja nova zelena delovna mesta tudi za ranljive družbene skupine. 

tekstilnica

 10.86 kg letno

Po podatkih Eurostata je vsak prebivalec Slovenije letno odloži okrog 10 kg tekstila kot komunalni odpadek. Samo en kilogram odvrženih tekstilnih izdelkov pa ustvari 52 kg ogljikovega dioksida. Prav tako so tekstilni izdelki trenutno najhitreje rastoči odpadki v EU in se bodo po napovedih še povečali.

Ti podatki so botrovali tudi nastanku projektu Tekstilnica, v organizaciji Društva Ekologi brez meja. Projekt je zaživel v začetku leta 2013 in ena izmed njegovih aktivnosti je izmenjava rabljenih oblačil. Prav tako pa deluje tudi spletna trgovina, v kateri so naprodaj izdelki, ustvarjeni iz delov rabljenih oblačil.

Najprej zadržani, nato strastni izmenjevalci

Izmenjave oblačil, ki potekajo enkrat mesečno v Walfdorski šoli v Ljubljani, so namenjene menjavi oblačil za odrasle. Helena Nieboer, organizatorka zbiralnih akcij in izmenjav razloži:

Udeleži se jih okoli 100 ljudi, ki pridejo menjat oblačila, vendar mnogi pripeljejo s seboj še prijatelje ali družinske člane in je zato končna številka obiskovalcev precej večja.

Ljudje na izmenjave po navadi prinesejo vsega po malo, povpraševanja pa je veliko po moških oblačilih, ki so v manjšini. H. Nieboer pove:

Marsikdo se je izmenjave prvič udeležil z zadržki in je prišel bolj iz radovednosti. Ko pa je ugotovil, koliko lepih, le malo nošenih in zanimivih oblačil je na voljo, je postal strasten izmenjevalec.

Zeleni zabojniki za zbiranje tekstila

zabojnikPo Sloveniji lahko najdeš mrežo zelenih zabojnikov, namenjenih izključno zbiranju tekstila. Na zemljevidu lahko najdeš najbližjega tvojemu domu. Na tak način so partnerji projekta iz zadruge Dobrota zbrali lani 200 ton tekstilnih izdelkov.

Če te mika izmenjava rabljenih oblačil ali se ti v omari potika veliko oblačil, ki jih ne nosiš, pa so še lepo ohranjena, se lahko udeležiš izmenjave oblačil, ki poteka vsako zadnjo sredo v mesecu v ljubljanski Walfdorski šoli.

Za izmenjave oblačil je vedno več zanimanja, prostovoljcev pa premalo. Če si mesečno štiri ure svojega časa pripravljen/a posvetiti za dober namen in kot prostovoljec/ka pomagati na izmenjavi oblačil, jih lahko kontaktiraš.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s