Novo življenje za odslužene izdelke

Posted: 18/11/2014 by matejapa in EKO-trip
Oznake: , , ,

cpu-logoCentri ponovne uporabe (CPU) so tista mesta, ki odpadnim izdelkom vdihnejo novo življenje. Namenjeni so prenovi, obnovi, demontaži in pripravi še uporabnih izdelkov za vnovično uporabo. Tako podaljšajo življenjsko dobo še uporabnim izdelkom in poskrbijo, da bi ti ne bi prehitro končali na odlagališču.

 Od oblačil do vrtne opreme

Na spletni strani o ločevanju odpadkov piše, da prebivalec Slovenije v povprečju letno ustvari 436 kg odpadkov. Od tega je mogoče 2/3 predelati ali ponovno uporabiti. Ločeno zberemo 36 odstotkov odpadkov. Raziskava ugotavlja, da vsak posameznik letno razpolaga z vsaj 5 kg še uporabnih izdelkov, ki so doslej končali med odvrženimi odpadki na prepolnih odlagališčih, navajajo na spletni strani CPU.

cpu1Centri so rešitev za vse tiste še uporabne izdelke, za katere ljudje ne vedo, kam z njimi in bi se drugače znašli na smetišču. V centre tako lahko prineseš še uporabne izdelke in po simbolični ceni kupiš prenovljene izdelke. Tam lahko najdeš pohištvo, oblačila, modne dodatke, gospodinjske pripomočke, štedilnike, vrtno opremo. Dr. Marinka Vouk vodja projektov Okoljsko raziskovalnega zavoda pravi, da sprejmejo največ oblačil in gospodinjskih pripomočkov.

 

Varčevanje z viri

Dandanes se premalokrat vprašamo, koliko surovin, vode, energije in emisij porabimo za proizvodnjo novega izdelka. Uporaba izdelkov iz druge roke je prijaznejša do okolja in tako “neposredno varčujemo z viri. Prispevamo k novim lokalnim delovnim mestom in razvoju alternativnih izdelkov, ki so lokalno izdelani ter spodbujamo ustvarjalnost”, razlaga M. Vouk. Poudarja pa tudi pomen ločevanja odvečnih izdelkov bodisi za ponovno uporabo ali reciklažo.

cpu2Ideja o Centrih ponovne uporabe se je porodila dr. M. Vouk, ki tudi znanstveno sodeluje na področju zmanjševanja odpadkov. Tako smo prvi CPU dobili leta 2010 v Rogaški Slatini, zdaj jih v Sloveniji deluje 12. Posebnost med njimi je prav gotovo tisti v Tepanju, ki ponuja vintage stvari z romantičnim pridihom.

Samo s tremi enostavnimi koraki lahko pripomoreš k ohranjanju našega zelenega planeta:

1. zmanjšaj (potrošnjo, količino odpadkov itd.),

2. ponovno uporabi,

3. recikliraj!

Komentiraj