Zaključil se je 25. LiFFe

Posted: 25/11/2014 by Ej!KArtica in KULT-film
Oznake: ,

liffe_logoV soboto, 22. novembra, je Linhartova dvorana Cankarjevega doma v večernih urah gostila podelitev nagrad 25. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala. Letošnji jubilejni festival je gostil 98 celovečernih in 21 kratkih filmov, ki so se med 12. in 23. novembrom 2014 predvajali na velikih platnih slovenskih kinodvoran.

Vodomec

Avstrijski film Lahko noč, mamica je prepričal mednarodno žirijo, tako sta režiserja Veronika Franz in Severin Fiala prejela nagrado vodomec za najboljšo režijo iz uradnega tekmovalnega sklopa Perspektive.

Žirija je podelitev nagrade avstrijskima režiserjema obrazložila z naslednjimi besedami:

Za zgoščeno kompleksnost pripovednosti, osvežujoče samozavesten pristop h kritiško zapostavljenemu žanru grozljivke, za posredovanje hkratnih dvoumnosti in izjemno igro protagonistov – še zlasti Susanne Wuest, ki je zakrita skozi večji del filma, a pokaže izjemno veliko.

Fipresci

Mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev je z nagrado Fipresci za najboljši film poveličala ameriški neodvisni film Mrhovinar v režiji Joela Potrykusa za

zgovoren portret malega človeka, ki kroži nad ostanki.

Najboljši kratki film

Nagrado za najboljši kratki je prejel avstrijski film Roke proti nebesom v režiji Ulrike Putzer in Matthias van Baarena, saj nam

s svojim pronicljivim, vendar nikakor obsojajočim prikazom privržencev kulta ter s premišljeno in natančno uporabo filmskih sredstev, ki posebej poudarjajo zvok, avtorja omogočita vpogled v dogodek, obenem humoren in grozljiv, ter nas opominjata, da vera v najširšem pomenu besede lahko prevzame številne nevarne oblike.

Posebna omemba je pripadla tudi hrvaško-nemškemu filmu Kokoška režiserke Une Ganjek.

Zmaj

Občinstvo pa je za svojega favorita izglasovalo avstralski film Čarlijeva dežela Rolfa de Heerja, ki si je s tem prislužil nagrado zmaj in slovensko dristribucijo.

Komentiraj