Gillian Flynn: Gone Girl

Posted: 19/12/2012 by MissSunshine in KULT-knjige
Oznake: , , , , ,

Ta knjiga je ena izmed tistih skritih zvezd, ki skrivaj plezajo po vseh lestvicah priljubljenosti in jih najdeš na vsakem forumu in seznamu najboljših trilerjev in misterijev. Prav tako je med tistimi knjigami, za katere ni namenjen prav poseben budžet za promocijo in o katerih ne piše nujno prav vsak blog. Dokler zgodbe ne preberejo trije ljudje, ki povedo petim drugim, ki objavijo komentarje na Facebooku in jih priporočijo sestram, ki jih kupijo sestričnam in bratrancem za rojstni dan, božič, prvi maj ali Marijino vnebovzetje. In za vsakega od teh praznikov je ta knjiga naravnost idealna.

Izginulo dekle

gone-girlOpravimo torej z glavnim okvirom fabule, ki ga je nujno potrebno obdržati v strogih mejah oziroma okvirih, da ne bi povedali preveč. Preden odprete knjigo, vam toplo priporočam, da preskočite vsebino, če je le ta vključena v vaš izvod. Ker pozornemu bralcu že ta preveč pove.

Zgodba se začne na dan, ko Nick in Amy praznujeta peto obletnico poroke. Zveni romantično in veselo, ampak njun zakon je vse prej kot popoln. Pripoved spoznavamo skozi Nickove oči in Amyjine dnevniške zapiske. Iz strani v stran nam je bolj jasno, da zakonu nekaj manjka. In ko ugotovijo, da je Amy izginila (skoraj) brez sledu, da Nick sploh (še) ni kupil darila za obletnico in da ni rezerviral mize v najbolj priljubljeni restavraciji v mestu, kot je zagotovil policiji, je vse bolj jasno, da ‘popolni’ mož veliko skriva. Dogajanje opazujemo skozi njegove oči in med opisovanjem oblike lobanje svoje žene nedvomno ne pridobi nobene simpatije. Nick je vsekakor nepopoln mož, vendar … je res morilec?

O knjigi…

Nekdo je v svojem komentarju zelo dobro povzel to knjigo. Počutiš se, kot da se sprehajaš po neki ljubki vrtni potki, potem pa se ta potka kar naenkrat zasuka in ugotoviš, da drviš 150 kilometrov na uro po ovinkasti avtocesti. To zelo dobro opiše celo zgodbo. Karkoli več bi napisala, bi bilo PREveč. Zato le tole. Konec pa razvije najbrž nekaj najbolj sprijenega, kar je bilo kdaj razkritega v pisani besedi.

in o filmu…

gillian-flynnFilmske pravice je menda že odkupila producentka Reese Witherspoon. Če bo v filmu tudi zaigrala, pa še ni jasno. Jaz bi vlogo raje dala Evan Rachel Wood. In zakaj ne bi knjige prenesli na filmski trak, če pa dobiva tako dobre ocene kot je naprimer spodnja:

Gone Girl is one of the best—and most frightening—portraits of psychopathy I’ve ever read. (Tana French avtorica uspešnic Faithful Place inInto the Woods)

 

Komentiraj