Nekaj kratkih alkoholnih

Posted: 02/03/2012 by zdruzenjedrogart in GRAVItacija
Oznake: , , , ,

IzberiSam.orgTokrat si poglejmo nekaj nenavadnih dejstev povezanih z alkoholom. Za začetek bomo nazdravili, končali pa kje drugje kot v vesolju.

Na zdravje!

Tisti, ki gledate nadaljevanko Big Bang Theory morda že veste, da angleška beseda za zdravljico ‘toast‘ izvira iz časov starih Rimljanov, ko so v vino namočili popečen kruh aka toast. Menda zgolj zato, da bi prekrili okus nekvalitetnega vina, ki so ga bili primorani vsake toliko piti.

Metifobija ali potofobija

Verjeli ali ne, obstaja tudi iracionalen strah pred alkoholom, pitjem alkohola ali ljudmi, ki pijejo alkohol. Glavna skrb ljudi, ki imajo težave z metifobijo, je ta, da bi zaradi alkohola izgubili nadzor nad samim seboj. Včasih lahko že vonj alkohola pri metifobični osebi povzroči ekstremno anksiozno reakcijo.

Najmočnejše pivo na svetu

BrewDogS 60 % alkohola je nizozemsko pivo ‘Start the Future‘ najmočnejše pivo na svetu. Varjenje najmočnejšega piva je postalo pravo malo tekmovanje med manjšimi pivovarnami. Poleg ekstremov v visokih procentih alkohola in zasoljenih cenah, gredo včasih tudi v (neokusno) ekstravaganco pri oblikovanju embalaže. Prejšnji rekorder ‘The end of History‘ je bil namreč oblečen v mrtve živali.

Galaktično pivo?

10.000 svetlobnih let stran od Zemlje naj bi se nahajal ogromen alkoholni oblak, iz katerega bi lahko sproducirali štiristo bilijon bilijonov pint piva (ameriška pinta je enaka 473 ml).  Skratka ogromno alkohola. In čeprav je na krovu vesoljskih plovil astronavtom pitje alkohola prepovedano, je avstralska pivovarna 4 Pines Brewing Co. razvila posebno pivo, prilagojeno pitju v vesolju. Vesoljsko pivo ima ojačan okus (v vesolju zaradi otekanja jezika slabše okušamo) in močno zmanjšano količino ogljikovega dioksida. Podiranje kupčkov v vesolju je namreč še manj simpatično kot na Zemlji, saj se zaradi pomanjkanja gravitacije zrak in tekočina ne ločita.

IzberiSam.org

.

Obstaja še več nenavadnih dejstev o alkoholu, ki so morda res zabavna, ampak ne pozabi: edina varna uporaba alkohola je neuporaba. Če se odločiš za uporabo, se prej informiraj in upoštevaj načela zmanjševanja škode – več o tem pa na www.izberisam.org.

Komentiraj